Preturile la asigurarile auto s-au plafonat pana in luna iunie anul curent! Aceasta este vestea buna pe care soferii doresc sa o auda. Acum sa detaliem!
Se scumpesc asigurarile auto? Concret, plafonarea preturilor continua pana la finalul lunii iunie 2025, iar valoarea acestora ramane ca si pana acum. De altfel, acesta nu este primul val de emotii in ceea ce priveste scumpirile la asigurari. Plafonarea acestor preturi a fost stabilita in primavara anului 2023. Se refera strict la asigurarea auto obligatorie. Primul termen de expirare a acestei hotarari a fost 31 martie anul acesta. Iata s-a prelungit acest termen.
Bine de stiut!
Scumpirile la asigurarile auto, ca de altfel la diverse alte produse sau servicii sunt de asteptat. Contextul economic actual nu este unul atat de promitator. Insa, asa cum suna propunerea guvernamentala, se va mentine aceasta plafonare a RCA-ului atat timp cand va fi nevoie, pentru a reglementa piata, insa in etape din 3 in 3 luni.
Ce acopera asigurarea obligatorie?
Pe scurt, RCA-ul, asa cum stim cu totii, este asigurarea obligatorie de raspundere civila. Este obligatorie pentru toate categoriile de conducatori auto, detinatori ai unui autovehicul inmatriculat in Romania. Acopera despagubiri pentru terte persoane in cazul in care s-ar produce un accident rutier, din vina asiguratului. Aceasta acopera doar daunele autovehiculului soferului care nu are culpa. Asadar, spre deosebire de o asigurare facultativa, cum este CASCO, cel din culpa nu isi poate scoate cheltuiala privind daunele la propria masina.
Evident ca asigurarea este posibila doar pe numele persoanei care detine masina, pe numele celui care este notat si in talon. Este valabila in spatiul UE.
Cat costa?
Costurile sunt variabile, nu au cum sa fie aceleasi pentru toate categoriile de autovehicule. Prin urmare, sunt cativa factori de baza in ceea ce priveste stabilirea pretului:
- Varsta.
- Istoricul soferului.
- Caracteristicile tehnice ale autovehiculului.
Ce ar fi bine de stiut despre regresul RCA-ului?
Stiai ca, daca esti responsabil de un accident auto si te bazezi pe folosirea RCA-ului pentru daunele produse altor soferi, desigur ca faci totul corect pana la un punct. In cazul in care se constata ca au existat rele intentii din partea invinuitului, este destul de mult probabil sa intervina regresul RCA. Adica sa fie cerut soferului vinovat sa acopere din buzunarul propriu suma aferenta pentru despagubiri. Se aplica in situatii precum:
- Accidentul este produs ca urmare a unei infractiuni.
- Soferul a incercat sa se sustraga de la locul accidentului.
- Persoana in culpa intervine in investigatia firmei de asigurari.
- Persoana in cauza a produs accidentul fiind sub influenta substantelor interzise.
- Masina a fost condusa de o alta persoana decat cea notata in acte si fara acordul proprietarului de drept.
Poti incheia o noua polita RCA daca cea existenta inca nu a expirat? Da, cu data de valabilitate notata specific, in ziua imediat urmatoare expirarii asigurarii curente.
Cauti preturi excelente? Noi am putea avea solutia potrivita tie. Prin urmare, solicita de la consultantii nostri o oferta de pret, fie ca este vorba despre RCA sau CASCO. Promitem sa iti raspundem in timp util.