Cu totii ne dorim masini puternice, pe care sa le etalam, care sa fure privirile celor din jur, dar avem cu adevarat nevoie de masini puternice daca circulam doar intraurban? Iata un succint ghid al cumparatorului, pentru a identifica ce masina are nevoie, pe baza unor aspecte realist expuse.
# Scopul utilizarii
Tinand cont de acest aspect, primordial de altfel cand vine vorba de utilitatea unei masini, impartim autoturismele in doua mari categorii:
- Masini mici, de oras. Acestea sunt rapide, usor de manevrat si, foarte important de precizat, sunt optime in privinta parcarilor. In aceasta jungla urbana o masina mica este perfecta, o parchezi fara sa blochezi pe cineva.
De aici fac parte masinile din clasa mini si mica, cele care au motorizari mici si in mare parte vorbim de alimentare cu benzina. Au in medie un rulaj de 7.000 pana la 10.000 de km/an.
- Masinile perfecte pentru drumurile lungi, pentru cei care fac naveta este de inteles la ce clasa de autovehicule se incadreaza. Acestea sunt incapatoare si confortabile, masini sigure si puternice in acelasi timp.
Din aceasta categorie fac parte masinile din clasa medie si mare, cele care asigura confort mai ales daca sunt multe ore petrecute la volan. Facem astfel de recomandari celor care au aceasta nevoie reala. De obicei vorbim despre masini cu motorizare diesel, care au un consum optim in privinta carburantului. O optiune poate fi un SUV, mare sau mediu. Ce e drept, la aceasta clasa de autoturisme vorbim de asemenea de costuri mai mari in ceea ce priveste intretinerea.
# In functie de pretentii si de buget
Aparte de cele doua categorii de utilizatori sunt si cei care circula cu preponderenta in oras, dar ocazional au parte si de iesiri pe drumuri mai lungi. Isi doresc o masina compacta si totusi puternica, destul de incapatoare poate chiar si pentru familie. In acest caz recomandam masinile hatchback sau sedan.
Masinile hatchback sunt cunoscute pentru o serie de avantaje pe care merita sa le amintim aici: sunt compacte, masini potrivite in mod special pentru soferii incepatori, au un spatiu extins in portbagaj.
Aici incadram autovehicule de marca Ford, Opel, Hyundai i30 printre altele. De preferat sa fie vorba de cele cu motorizare pe benzina. Pentru cei care circula cu mai mare frecventa in afara orasului recomandam masinile diesel.
Cat despre partea de buget, sa vorbim realist. Masinile second hand sunt preferate tocmai din acest punct de vedere, ca sunt mai accesibile, intr-un raport multumitor intre calitate si investitie. Indatorarea pentru o astfel de achizitie are repercusiuni pe termen lung. Este si motivul pentru care avem servicii de finantare auto care sa se plieze pe bugetul fiecaruia – potrivit atat pentru persoane fizice, cat si juridice.
# Trenduri
Exista de asemenea si clasa celor care se lasa ghidati de tendintele din piata auto si rau nu fac. Acum sunt la mare cautare masinile electrice sau cele hibrid, din motive lesne de inteles. Avem nevoie si sa protejam natura, cat si sa intretinem o masina cu resurse minime. Voi ce alte criterii aveti?